Otoklav Yunanca ‘’auto’’ ve Latince ‘’clavis’’ kelimelerinden türetilen bir kelimedir. ‘’Kendinden kilitli cihaz” anlamını taşır. Otoklav diş hekimlerinin vazgeçilmez sterilizasyon cihazlarından biridir. Otoklavların çeşitli özelliklere sahip modelleri vardır. Bu özelliklerden bazıları post vakum, pre vakum ve digital printer özellikleridir. Otoklav, 1879 yılında Charles Chamberland tarafından icat edilen bir cihazdır.
Otoklav Ne İşe Yarar?
Otoklav, basınçlı su buharıyla doymuş bir ortamda 121 santigrat derece sıcaklıkta 15 ila 20 dakika arasında sterilizasyon yapmaya yarayan alettir. Diş hekimleri cerrahi amaçla kullanmış olduğu aletleri poşetleme cihazı ile poşetleyerek otoklavın içine aktarır. Bu sayede diş hekimliğinde steril olarak kullanılan aletler dış ortamda da steril şekilde saklanabilir.
Otoklav Nasıl Kullanılır?
Otoklav kullanmak zahmetsiz bir işlemdir ancak ilk defa kullanacak kişiler doğru ilerlemek adına bu sorunun cevabını merak edebilir. Otoklav kullanım adımları şu şekildedir:
- Sterilize etmek istediğiniz aletleri otoklavın içine yerleştirin.
- Otoklav çalışana kadar bekleyin.
- Koyduğunuz aletler kuru ve steril olana kadar bekleyin.
- Otoklavın haznesinde basınç olmadığından emin olduktan sonra aletleri çıkarın.
Kaliteli Bir Diş Otoklavı Hangi Özellikleri İçermelidir?
Otoklavların sahip olması gereken özellikler şu şekildedir:
- Kaliteli sterilizasyon özellikleri.
- En iyi performansı sağlayabilmek için sıcaklık kontrolü.
- Günlük olarak kullanılan aletlerin temizlenmesi için yeterli büyüklükte hazne.
- Ek sterilizasyon işlemleri için kurutma mekanizması.
Bu adımların ardından aletler yeniden kullanıma hazır hale gelir. Bu basit adımların ardından sterilize olmuş aletlerin kullanımı tamamıyla güvenlidir. Bu şekilde hastalar enfekte olma veya herhangi bir bakteri, virüs ve mikrobun bulaşma halinde oluşabilecek hastalıklardan tamamen korunmuş olur. Otoklav fiyatları kalite ve özelliklerine göre değişkenlik gösterebilir.
Diş Otoklavı Nasıl Temizlenir?
Otoklav kullanım sonrası her gün temizlenmesi gereken bir alettir. Otoklav temizlenmeden önce güç kablosu çıkarılır. Ardından bir miktar su temizleyici ile karıştırılır. Bu temizleyici otoklav için üretilen özel bir karışım olmalıdır. Sünger suya batırılır ve cihaz kapağının içi nazikçe temizlenir. Temelde suyun bulunduğu hazne temizlenir. Otoklavın dış tarafını temizlemek içinse doğru tür karışım ya da sabunlu su seçilmelidir. Otoklavın dış tarafı temizlendikten sonra temiz ve kuru bir bez yardımıyla kurulanır.
Unutmayın, 1991 yılından beri tüm Türkiye’ye diş sağlığı ile ilgili cihaz ve sarf malzemeleri temin edip, satış öncesi ve sonrası her süreçte destek veren Metco Dental, Dünya’nın Bir Numaralı markalarıyla diş hekiminizin en büyük destekçisidir.
Danışmak istediğiniz tüm konularda; metco@metcodental.com adresine mail atabilir veya 0216 345 7424 numaralı telefonu arayarak bilgi alabilirsiniz.
23.03.2024